מה בין ייעוץ עסקי וארגוני לגישור ולבוררות?

כמי שעוסק בייעוץ עסקי וארגוני, גישור ובוררות, אני רואה כיצד שלושת התחומים הללו, למרות ההבדלים המהותיים ביניהם, משתלבים ומשלימים זה את זה באופן מפתיע ביעילות ובאפקטיביות רבה. לכל תחום יש מאפיינים ייחודיים, אך יש גם קווים משותפים רבים ביניהם. ההבנה כיצד התחומים הללו משלימים זה את זה היא המפתח להצלחת התהליך.

ייעוץ עסקי וארגוני מתמקד בתכנון אסטרטגי, שיפור ביצועים וניהול שינוי. זה כולל הבנת יעדי הלקוח, ניתוח כלכלי, מבנה הארגון, תהליכי העבודה, יעדים והמלצות על צעדים לשיפור הביצועים. תהליך זה דורש עבודה צמודה עם ההנהלה והצוותים הבכירים, ולמצער, לעיתים קרובות כרוך בקונפליקטים פנימיים, חיצוניים, או מחלוקות בין בעלי תפקידים שונים.
כאן בדיוק נכנסים כלים כמו גישור ובוררות, שמסייעים לי לפתור מחלוקות ולשמור על יחסי עבודה תקינים.

גישור – תהליך של בניית תקשורת אפקטיבית ויישוב סכסוכים שבו צד שלישי ניטרלי מסייע לצדדים להגיע להסכמה. היתרון המרכזי של גישור הוא היכולת לשמור על יחסים חיוביים גם לאחר פתרון המחלוקת. במסגרת הגישור, המגשר מעודד את הצדדים לבטא את רגשותיהם וצרכיהם ומכוון את השיח למקומות פרודוקטיביים.

במהלך ייעוץ עסקי וארגוני, אני מוצא את עצמי משתמש בטכניקות גישור כאשר עולות מחלוקות בין חברי צוות או בין מנהלים שמעכבות יישום שינויים נדרשים. גישור מתאים במיוחד למצבים שבהם הצדדים מעוניינים לשמור על קשרים ארוכי טווח, כמו במחלוקות בין שותפים עסקיים, חברי הנהלה או צוותים. בזמן הגישור מתאפשר לכל צד להביע את עמדותיו במטרה לעודד תקשורת פתוחה, למצוא פתרונות שמקובלים על כולם ולהימנע מפירוק או מהליכים משפטיים ארוכים ויקרים.

בוררות – בניגוד לגישור, שבו הצדדים מגיעים לפתרון בהסכמה, בוררות היא תהליך שבו צד שלישי מכריע במחלוקת על פי סמכות שהוענקה לו ע"י הצדדים. הבוררות דומה להליך משפטי אך היא גמישה יותר, ומאפשרת לצדדים לשלוט בצורה מסוימת בתהליך – כגון לבחור את הבורר ולהגדיר את כללי הבוררות.

כחלק מעבודתי, אני מתפקד גם כבורר במצבים שבהם הצדדים אינם מצליחים להגיע להסכמה במסגרת גישור. בוררות מתאימה כאשר אין כוונה/צורך בהמשך הקשרים העסקיים וכשהצדדים מעדיפים הכרעה סופית, ברורה, מהירה ויעילה יותר מההליך המשפטי הרגיל במערכת המשפט.

לעתים במהלך הליך גישור או בוררות, מתברר כי הסכסוך הוא רק סימפטום לבעיה ארגונית עמוקה יותר. במקרים כאלה, אני ממליץ לצדדים לשקול תהליך של ייעוץ ארגוני מקיף, שיטפל בשורש הבעיה ויסייע במניעת סכסוכים דומים בעתיד.

שילוב בין ייעוץ עסקי וארגוני, גישור ובוררות מציע גישה מקיפה לפתרון קונפליקטים בארגונים. כל תחום מביא ערך מוסף ייחודי, ויחד הם יוצרים מכלול כלים שמאפשר להתמודד עם אתגרים בצורה יעילה, מהירה, שמבטיחה פתרונות המותאמים לצרכי הארגון ושומרת על יציבותו וצמיחתו לאורך זמן. היכולת להשתמש בכלים אלה בהתאם לצרכי המצב מאפשרת לי לתרום לארגון בצורה משמעותית ולהבטיח פתרון מדויק ויעיל לכל קונפליקט או אתגר שעולה.

מאמרים אחרונים

שיחות טלפון יעילות?

יושב אצלה לשיחה על ניהול תזרים המזומנים של העסק (טיזר: פוסט רלוונטי יפורסם בשבוע הבא), הטלפון מצלצל והיא שואלת אם בסדר שהיא תענה. השיחה היא עם מי שמתחזקת לה את אתר האינטרנט, ובשיחה המון פרטים שעל חלקם הן מדברות יותר מפעם אחת וכשנפרדות ואומרות שלום, ביי, פתאום….. היא אומרת רגע, רגע….. אבל בצד השני – ניתוק. הפעם שיחה יוצאת להשלמות ושוב ניתוק. עצרתי את השיח לגבי תזרים המזומנים, שאלתי אותה על חוויית השיחה ואם יש לה תובנות ממנה. זה היה לא פשוט ואפילו ארוך, אבל הצלחנו להסכים על חמישה עקרונות שהיא תנסה ליישם מעתה והלאה. מצ"ב חמישה טיפים לייעול שיחת טלפון עסקית: 1. הכנה מראשלפני השיחה, הכינו רשימת נושאים שאתם רוצים לדון בהם, מטרות השיחה ושאלות שאתם צריכים לשאול. ודאו שיש לכם את כל המידע הנדרש על הצד השני, כמו שמות, תפקידים ורקע רלוונטי. הכנה זו תעזור למנוע בזבוז זמן ותבטיח שאתם ממוקדים במהלך השיחה. אם במהלך השיחה עולים נושאים נוספים שתרצו להתייחס אליהם, הוסיפו אותם לרשימה.2. ניהול זמן נכוןהגדירו את משך הזמן המוקצב לשיחה מראש ונסו לעמוד בו. התחילו את השיחה במבוא/מינגלינג קצר ואז עברו לנושאים העיקריים. אם השיחה מתחילה להתארך או להתרחב לנושאים לא רלוונטיים, נסו להחזיר אותה למסלול. כך תוכלו למנוע השחתת זמן מיותרת.3. הקשבה פעילההקשבה פעילה

קראו עוד »

פינת הפירגון

אתמול התפרסמה כתבה על ריווחי קסטרו, החליפו מנכ"ל לפני קצת יותר משנה, והוא הוביל (מעניין אם לבד או לווה ע"י יועץ עסקי?) בנחישות רבה מהלך של סגירת חנויות לא רווחיות, צמצום שטחים וצמצום כ"א – וראה איזה פלא, הם סגרו את הרבעון הראשון של 2024 עם רווח של 4 מש"ח מול הפסד של 32 מש"ח לפני שנה.https://www.calcalist.co.il/market/article/n8twicijk

קראו עוד »

עבודת בני זוג בעסק

לעיתים קרובות כאשר בני זוג עובדים יחד באותו עסק, מתעוררים מתחים שמקורם בסמכויות ובתחומי האחריות, במיוחד כאשר מדובר בקבלת החלטות ובביצוע משימות. מאחר והמטרה של שני בני הזוג היא משותפת, חשוב להתמקד בחוזקות של כל אחד מהם ובתרומתם הייחודית לעסק, ולהשתמש בניסיון העבר/ההווה שלהם כדי להגדיר תפקידים ברורים שיאפשרו ניצול מיטבי של כישוריהם, למשל, ניתן להגדיר שאחד מבני הזוג אחראי על התחום הפיננסי והשני על תחום השיווק. נקודות נוספות בפן העסקי: יחד עם זאת, אחרי הכל, עסק שקורס בגלל מתחים אישיים וניהול לעומתי ולא ענייני גורמים לחובות כספיים ולעיתים לפגישה על מדרגות הרבנות…..

קראו עוד »

ניתוח והערכת ביצועי עובדים

ניתוח והערכת ביצועי עובדים הוא תהליך קריטי בניהול משאבי אנוש, שמטרתו לשפר את הפרודוקטיביות, המוטיבציה וההתקדמות האישית והארגונית. מדובר בכלי ניהולי שמספק משוב על ביצועים, מסייע בזיהוי חוזקות וחולשות, ומכוון את העובדים לעבר מטרות מקצועיות ואישיות. הערכה אפקטיבית מאפשרת למנהלים לעקוב אחר התקדמות העובדים, לזהות צרכים ללמידה והתפתחות, ולתמוך ביצירת סביבת עבודה מבוססת על מצוינות. השיטה מתבססת על קביעת יעדים יעדי מפתח (KPI's) – מדידים (ככל האפשר) ומדדים כמותיים ושירותיים ברורים לכל עובד, והערכת הביצועים מתבצעת לפי מידת ההשגה של יעדים אלה. זה מאפשר לבחון את היכולת של העובד לעמוד ביעדים ארגוניים ואישיים. במהלך ההערכה מתנהלות שיחות משוב דו-כיווניות בהן גם המנהל וגם העובד מביעים את עמדותיהם לגבי כל פרמטר. עובד יכול להציג את האתגרים שנתקל בהם ולהציע רעיונות לשיפור, בעוד המנהל מספק תובנות על הישגיו ושיפוריו. חשיבות תהליך הערכת ביצועים:1. שיפור ביצועים – הערכת ביצועים נותנת לעובדים תמונה ברורה על מה שהם עושים טוב ובמה ניתן להשתפר. קבלת משוב ממוקד עוזרת להם לדעת איך הם יכולים לייעל את עבודתם ולהתמודד עם אתגרים עתידיים.2. הגברת מוטיבציה – כאשר עובדים מקבלים הערכה חיובית או הכרה על הישגיהם, זה מגביר את המוטיבציה שלהם להמשיך לעבוד במלוא המרץ. גם קבלת משוב בונה מאפשרת להם להתמקד באזורים שבהם יש פוטנציאל לשיפור.3. ניהול קריירה והתקדמות

קראו עוד »

הלקוחות שלי מספרים

דילוג לתוכן